Witamina B1 – nie łykaj tabletek, znajdź ją w produktach!

Zadbaj o  prawidłowe funkcjonowanie swojego układu nerwowego i pracę systemu sercowo-naczyniowego. Dostarcz swojemu organizmowi odpowiednie pokłady witaminy B1, która zwana jest też tiaminą. Wpływa ona pozytywnie również na układ odpornościowy i wykazuje właściwości antyoksydacyjne, a ponadto prowadzone są badania na temat jej zbawiennego wpływu na odbudowę wczesnych uszkodzeń nerek. Dowiedz się więcej o tym małym, ale jakże istotnym związku chemicznym.

Skutki niedoboru i nadmiaru

Witamina B1 wypłukiwana jest przez duże ilości alkoholu, kawy i herbaty. Na niedobór tiaminy w organizmie wpływa także bardzo aktywny tryb życia i długotrwały stres. Skutki jej braku mogą być poważne – od porażenia nerwów i zaniku mięśni, po zaburzenia pamięci i koncentracji czy problemy z trawieniem.

Jednak musimy uważać również w drugą stronę, a mianowicie aby nie przesadzić z nadmiernym dostarczaniem tiaminy do organizmu. Jej nadwyżka może bowiem wywołać u nas drżenie mięśni, zawroty głowy, arytmię serca oraz reakcje alergiczne.

Nie tylko w tabletkach

Witaminę B1 znajdziemy zarówno w produktach pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego. Chcąc jej sobie dostarczyć, należy spożywać mleko, jogurty, sery i twarogi, a także śledzie czy owoce takie jak maliny, banany, jabłka i brzoskwinie. Większe ilości tiaminy znajdują się za to w wyrobach z mąki pszennej, a także w makreli i łososiu oraz kaszach – jęczmiennej, gryczanej czy jaglanej. Jeżeli chodzi o mięso, to wyraźnie wysoką zawartość odnotowuje się w schabie wieprzowym. Powyżej 1 mg witaminy A na 100 g produktu znajdziemy natomiast w soczewicy czerwonej, nasionach słonecznika, drożdżach i zarodkach pszennych.

Blog o odchudzaniu https://arturtopolski.pl/

Zobacz także:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *